استاندارد چیست؟
آیا تابهحال به اینموضوع فکر کردهاید که سازمان ملی استاندارد ایران چه وظایفی دارد؟ این مسئله که این سازمان متولی بررسی کیفی و فنی کالای ایرانی است بر کسی پوشیده نیست، اما در ابعاد وسیعتر این نهاد مهم وظیفه تدوین استانداردهای ملی را برعهده دارد. در واقع وجود این نشان ملی ایران مهر تأییدی است بر نظارت دقیق به تولید یک محصول یا ارائه خدماتی خاص. این نشان اعتبار میتواند به دو صورت اجباری یا تشویقی وجود داشته باشد.
تعریف استاندارد
استاندارد نماد یا سندی است که تمام مشخصات، خصوصیات ماده، الزامات، راهنماییها و اطلاعاتی در خصوص تولید یا ارائه خدمتی را مشخص میکند. این علامت به نوعی نشان می دهد این کالا یا خدمات برای چه هدف خاصی ایجاد شده است. استانداردها بر حسب نوعشان در 5 سطح ملی، بین المللی، جامعهای (شرکتی)، کارخانهای و منطقهای تعریف میشوند.
استاندارد کارخانهای
نوعی از استاندارد است که توسط یک واحد تولیدی یا کارخانه برای بهکارگیری در همان واحد کارخانه تدوین میشود.
استاندارد شرکتی
نوعی از استاندارد است که توسط یک واحد تولیدی یا کارخانه برای بهکارگیری در همان واحد کارخانه تدوین میشود.
استاندارد ملی
عموماً توسط سازمان ساتاندارد یک کشور و با نگاه به شرایط اقتصادی و اجتماعی آن کشور صادر میشود.
استاندارد منطقهای
از سوی دیگر استانداردهای منطقهای بهطور توافقی بین کشورهای عضو یک منطقه خاص تهیه میشود. مانند سازمان استاندارد اروپا که نشان استاندارد آن در تمام اروپا اعتبار دارد.
استاندارد بینالمللی
استانداردهای بین المللی توسط سازمانهای اختصاصی تدوین میشود و به این صورت است که قابلیت کاربرد در سطح بینالمللی را داشته باشد.
استانداردهای تدوینشده توسط کمیسیون الکتروتکنیک، سازمان بینالمللی استاندارد و مواردی از این دست در زمره سازمانهایی هستند که قابلیت وضع قوانین در سطح بینالمللی را دارند. برای نمونه سازمان استاندارد بینالمللی در ژنو که از 24 فوریه 1947 کارش را آغاز کرد با هدف هماهنگی در تهیه استانداردهای قابل اجرا در سطح بینالمللی فعالیت میکند. این سازمان متشکل از 25 کشور با هدف حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده، تسهیل کردن تجارت بینالمللی، توسعه همکاریهای اقتصادی، علمی و تکنیکی به وجود آمده است.
فواید استاندارد برای تولیدکننده
- افزایش سطح تولید
- صرفهجویی در مصرف مواد، انرژی و نیروی انسانی
- بهبود کیفیت کالا
- تقلیل ضایعات
- تسهیل در امور انبارداری و حملونقل
- گسترش بازرگانی داخلی و خارجی
فواید استاندارد برای مصرفکننده
- سهولت در استفاده و اطمینان به محصول
- مرغوبیت محصول و اطمینان خاطر از دوام ایمنی و کارایی آن
- دسترسی آسان به قطعات و وسایل قابل تعویض در صورت نیاز
- پرداخت هزینه کمتر
مرکز تحقیقات متالوژی رازی
این سازمان به عنوان نخستین آزمایشگاه همکاریکننده با سازمان ملی استاندارد ایران وارد فعالیت شده است. ماموریتهای کلی این موسسه در زمینه نظارت و بررسی کالاهای صادراتی و وارداتی، تطبیق دادن آنها با استانداردهای ملی ایران، ارائه گزارشهایی از نظارت کیفی بر کالای مورد نظر و فعالیتهای جانبی دیگر میباشد.
انواع استاندارد ایران
استاندارد ملی ایران نوع تشویقی
محصولات تولیدی دیگری در بازار وجود دارند که به تازگی استاندارد دریافت کردهاند و یا تابهحال برای تصویب طرح اجباری استاندارد رای کافی بهدست نیاوردهاند؛ در این موارد محصولات مشمول طرح استاندارد تشویقی میشوند. این تولیدکنندگان اگر تابهحال برای کسب علامت استاندارد ملی اقدام نکرده باشند میتوانند از این کار چشمپوشی کنند. به عبارتی میتوان گفت محصولاتی که نوع نشان استاندارد آنها تشویقی است بدون دریافت این نشان فعالیتشان غیرقانونی نیست و میتوانند به تولیداتشان ادامه بدهند.
نشان استاندارد اجباری
ازجمله تولیدات و محصولاتی که دارای استاندارد ملی اجباری است میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
شیرآلات بهداشتی
شیرآلات ساختمانی
بتن
مواد غذایی
و…
در مورد محصولات و تولیداتی که لازم است نشان استاندارد ملی کسب کنند، طراحی بستهبندی محصول باید به گونهای باشد که مشتریان به راحتی علامت استاندارد را مشاهده کنند. درصورتیکه اخذ استاندارد ملی برای محصول اجباری باشد اما تولیدکننده از دریافت آن خودداری کند، این اقدامش غیرقانونی بوده و تبعاتی در پی دارد.
برای ادامه روند کار باید حتما برای اخذ استاندارد پیگیریهای لازم انجام شود در غیر این صورت جلوی تولید محصول گرفته میشود.
استاندارد اروپا
استاندارد اروپا که با CE مشخص میشود، با هدف استاندردسازی در بسیاری از محصولات تولیدی در اروپا صادر میگردد. CE مخفف کلمه Communauté Européenne میباشد. محصولات باید از نظر امنیت، ایمنی و در کل سلامت بودن انسان خوب باشد تا بتوانند استاندارد اروپا یا CE دریافت کنند. درواقع اگر محصولی نشان CE را داشته باشد (احتمالاً شما بر روی بسیاری از کالاهای خارجی این علامت را دیدهاید) با مقررات قوانین فرهنگی، اجتماعی و … اتحادیه اروپا تطابق دارد. درصورت نبود وجود علامت CE آن محصول در راستای قوانین اتحادیه اروپا نبوده و امکان جمعآوری آن کالا وجود دارد.
استاندارد آمریکا
انستیتوی ملی استاندراد آمریکا (ANSI) یک انستیتوی غیرانتفاعی است که بر روند تولید و عرضه محصولات توزیعشده بر روی کشور آمریکا نظارت میکند تا محصولات باکیفیتی تولید و برای عرضه در بازار جهانی نیز صادر شوند.
ایزو
ایزو (سازمان بینالمللی استاندارد) یک انستیتو بینالمللی است که از نهادهای ملی استاندارد کشورهای مختلف تشکیل شده است. این سازمان غیر دولتی ارتقای وظیفه توسعه استاندرادسازی را و درنتیجه اطمینان از کیفیت محصولات را بر عهده دارند. تمامی استانداردهای ارائهشده توسط ایزو بینالمللی بوده و بهعنوان استاندارد بینالمللی منتشر میشود که بسیار برای شرکتها اعتبار خو.اهد داشت. برای اطلاع از نحوه دریافت ایزو میتوانید مقاله اخذ ایزو را بخوانید.
محصولات صادراتی
در مورد کالاهای صادراتی هم این قضیه به عینه صدق میکند و محصولاتی که نشان استاندارد ملی ایران در مورد آنها اجباری است باید برای دریافت مجوز صادرات از اداره گمرک استانداردهای لازم را کسب کرده باشند.
پیشزمینههای دریافت استاندارد ملی ایران
دریافت مجوزهای تولید از اتحادیه صنف مرتبط و وزارت صنعت و معدن و یا اتاق بازرگانی
پیگیری روند حقوقی ثبت سازمان
ثبت لوگوی سازمانی
دریافت ایران کد
کد اقتصادی سازمانی
مدیریت و تجهیز آزمایشگاه سازمان
حضور شخصی به عنوان مسئول کنترل کیفیت در سازمان که از سوی اداره استاندارد ملی ایران تأیید صلاحیت شده باشد.
اگر سوالی در رابطه با استاندرد و نحوه اخذ استانداردها، بهخصوص ایزو دارید، میتوانید با ما تماس بگیرید. مشاوران و کارشناسان ثبتیما با سالها تجربه به شما راهنمایی خواهند کرد.