رتبه EPC چیست؟ + شرایط دریافت و همه چیزهایی که باید بدانید
در این نوشته شما می خوانید :
رتبه EPC
رتبه EPC تعیین میکند که پیمانکاران مشغول فعالیت در شرکت، گواهی صلاحیت مطابق با آیین نامه ارجاع کار و مرتبط با پروژه را دارند. در واقع تمامی پروژههای انجام شده در شرکت، باید توسط ارگانهای اجرایی تایید صلاحیت شده باشند. این رتبه برای بخشهای مختلف مهندسی، تدارکات، ساختمان و نصب و راه اندازی صادر میشود و مدت اعتبار آن ۴ سال خواهد بود. در این مطلب قرار است به طور کامل درباره رتبه EPC صحبت کرده و شرایط لازم برای دریافت آن را بیان کنیم. پس لطفاً تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
رتبه EPC چیست؟
مهندسین بخشهای تدارکات، بخش نصب و راه اندازی و کنترل کیفیت، باید با قوانین مقرر شده در آیین نامه صدور رتبه EPC هماهنگ و سازگار باشند. در غیر این صورت صدور این رتبه منتفی خواهد شد. به عبارتی جهت اجرای هر پروژه و طرح، باید توان اجرای شرکتی که از گواهی صلاحیت برخوردار است، طبق آیین نامه ارجاع کار ارزیابی گردد.
ارزیابی در قسمتهای مختلف مهندسی، تدارکات، ساختمان و نصب و راهاندازی سنجیده خواهند شد. قسمتی از فرایند ارجاع کار به پیمانکاران، برای انجام طرحهای صنعتی به روش طرح و ساخت است. این امر بدان معنا است که در ارتباط با پروژه مورد نظر طی انجام، بررسیهایی انجام شده و حائزان شرایط برای دعوت به ارائه پیشنهاد انتخاب میگردند.
انواع شرکتهای دارای رتبه طرح و ساخت
- شرکتهای صنعتی دارای رتبه بندی طرح و ساخت
- شرکتهای غیرصنعتی دارای رتبه بندی طرح و ساخت
ارزیابی در قسمتهای مختلف مهندسی، تدارکات، ساختمان و نصب و راهاندازی سنجیده خواهند شد. قسمتی از فرایند ارجاع کار به پیمانکاران، برای انجام طرحهای صنعتی به روش طرح و ساخت است. این امر بدان معنا است که در ارتباط با پروژه مورد نظر طی انجام، بررسیهایی انجام شده و حائزان شرایط برای دعوت به ارائه پیشنهاد انتخاب میگردند.
چرا دریافت رتبه طرح و ساخت ضروری است؟
از آنجایی که در بعضی از مواقع دولت و یا برخی از نهادهای خصوصی و پس از آن کارفرمایان حقیقی، تمایل و تخصص لازم برای ورود به بررسی و صرف زمان در انواع قسمتهای اجرایی یک پروژه را نداشتند و جهت حصول اطمینان از انجام یک پروژه به بهترین شکل ممکن و به صورت تخصصی و حرفهای، معاونت نظارت راهبردی به موضوع رتبهبندی شرکتهای توانا در اجرای انواع پروژههای صنعتی و غیرصنعتی ورود پیدا کرده و این مجوز را ارائه داد.
دریافت این رتبه نشان میدهد که برخی از شرکتها توانایی انجام این پروژهها را به صورت کامل و با به عهده گرفتن مسئولیت کامل دارند.
به طور کلی این رتبه، نشانگر میزان توانایی و تخصصهای شرکت دارای رتبه بوده و بسیاری از کارفرمایان با در نظر گرفتن این رتبه، پروژههایی که خود قصد دخالت و صرف زمان زیاد در آن ندارند را برونسپاری خواهند کرد.
همانطور که گفته شد، شرکتهایی که رتبه EPC را دریافت میکنن،د به مدت ۴ سال از مزایای این رتبه بندی برخوردار خواهند بود و در اولویت واگذاری تسهیلات ارزی و ریالی قرار گرفته و شامل امتیازات ویژه دولتی نیز خواهند شد.
ویژگیهای اصلی رتبه طرح و ساخت
- پیمانکاران استقلال کاری زیادی داشته و افراد دیگر، از جمله کارفرما، قادر به دخالت کردن نخواهند بود.
- پیمانکاران قادر به تقسیم بندی پروژه در زمانهای مختلف خواهند بود. با وجود، این تعهد به اتمام کار در زمان مشخص وجود دارد و بنابراین سرعت انجام کار به طور معمول بالا خواهد بود.
- به علت طراحی تخصصی و اجرای اقتصادی، میزان هزینهها برای کارفرما و پیمانکار به صرفه خواهد بود.
این رتبه بندی همچنین ویژگیهای بسیار زیاد دیگری نیز دارد.
تقسیم بندی تخصصها و رشته های کاری پیمانکاران طرح و ساخت EPC
رشته EPC ساختمان شامل تخصصهای زیر میشوند:
- ساختمانهای آموزشی، ورزشی، بهداشتی و درمانی
- معماری داخلی
- ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی
- نوسازی و احیای بافتهای فرسوده شهری
- مقاوم سازی و پدافند غیر عامل ساختمانهای موجود
رشته EPC آب شامل تخصصهای زیر میشود:
- شبکههای آبیاری و زهکشی
- سدسازی و سازههای آبی
- حفاظت و مهندسی رودخانه
- تاسیسات آب و فاضلاب
- مقاوم سازی
- تونل و سازههای زیرزمینی
رشته EPC راه و ترابری شامل تخصصهای زیر میشود:
- راهسازی
- حمل و نقل ریلی
- پل و تونل سازی
- بندر سازی
- فرودگاه سازی
- مقاوم سازی
رشته EPC کشاورزی شامل تخصصهای زیر میشود:
- شیلات و آبزیان
- کشاورزی منابع طبیعی و دامپروری
- آبیاری تحت فشار
- فضای سبز
رشته EPC آثار تاریخی و فرهنگی شامل تخصصهای زیر میشود:
- مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی
- معرفی
- پژوهشهای فرهنگی و تاریخی
- مقاوم سازی
شرایط لازم برای اخذ رتبه EPC
دریافت رتبه EPC نیازمند رعایت کردن برخی شرایط خواهد بود. شرکت EPC که میخواهد رتبه EPC طرح و ساخت را دریافت کند، لازم است ابتدا رتبه ۱ یا ۲ پیمانکاری و رتبه 1 یا 2 مشاوران را کسب کند و پس از آن به اخذ این رتبه اقدام نماید. در ادامه سایر شرایط را بیان خواهیم کرد.
- لازم است شرکت اعضای هیئت مدیره را انتخاب کرده و پستهای مربوط به هر یک را تعیین کند.
- هنگامی که اقدام به ارزیابی مربوط به مشاور میکنند، لازم است گرفتن امتیازات مربوط به پرسنل شرکت EPC توجه کرده و در این زمینه نیز اقدام کنند.
- در صورتی که شرکتی میخواهد رتبه EPC را دریافت کند، باید تمامی مدارک را تهیه کرده و تحویل دهد. کارشناسان پس از بررسی مدارک و شرایط لازم، طبق قوانین سازمان صلاحیت شرکت را تایید یا رد خواهند کرد.
- ذکر کلمات طراحی و اجرا در موضوع فعالیت شرکت مندرج در اساسنامه، ضروری است.
- در ارزیابی مربوط به اخذ رتبه مشاور، اخذ امتیاز مربوط به پرسنل شرکت الزامی است.
- در ارزیابی مرتبط با رتبه بندی پیمانکاران، لازم است امتیاز مربوط به اعضای هیئت مدیره کسب شود.
مزایای رتبه EPC برای شرکتها
اخذ رتبه EPC برای شرکتها برخورداری از مزایایی را به همراه دارد که در ادامه به برخی از این مزایا اشاره خواهیم کرد:
- اعطای تسهیلات به شرکتهایی که این رتبه را گرفتهاند، سبب توسعه و گسترش بخشهای خصوصی خواهد شد.
- پس از اخذ این رتبه، کشور در زمینه ابداعات و نوآوری قدرتمندتر میشود و توانایی ساخت آن نیز بالاتر خواهد رفت.
- شرکتهای موفق به اخذ این رتبه، از مزایایی مانند اعطای تسهیلات ارزی و ریالی برخوردار خواهند شد که به وسیله آن، قادر به انجام پروژه های صنعتی و معدنی خود خواهند بود.
نتیجه گیری
در این مطلب به توضیح درباره رتبه EPC پرداخته و تمامی جزئیات لازم را بیان کردیم. همچنین مزایا و شرایط دریافت این رتبه نیز بیان شدند. شما می توانید در صورت دارا بودن شرایط مورد نیاز، اقدام به اخذ این رتبه کنید و همچنین بخوانید رتبه بندی پیمانکاران به چه صورت است. لطفا تجربه و نظر خود را درباره این رتبه بیان کنید.
با ثبتیما تا ابد باقی بمان
همراه با ما باشید در تمامی شبکه های اجتماعی
Aparat: aparat.com/Sabtima
Telegram: https://t.me/sabtima1
Instagram : sabti.ma