راهنمای اخذ رتبه پیمانکار
در این نوشته شما می خوانید :
اگر مراحل ثبت شرکت خود را پشت سر گذاشتهاید و در صورتیکه شرکت شما یک شرکت پیمانکاری است، قدم بعدی اخذ رتبه پیمانکار است. این مقاله که راهنمای شما برای اخذ رتبه پیمانکاری است به طور کامل به شرح موضوعاتی پیرامون نحوه اخذ رتبه پیمانکاری، شرایط رتبه پیمانکاری، مدارک لازم جهت اخذ رتبه پیمانکار، هزینه اخذ رتبه ۵ پیمانکاری و ارتقا رتبه پیمانکاری خواهد پرداخت.
رتبه بندی پیمانکاران
بسیاری از پروژههای بزرگ بین شرکتهای مجری یا پیمانکار به مناقصه گذاشته میشوند و پیمانکاران در حین پیشبرد پروژه به کارفرما گزارش میدهند.برای اینکه انتخاب بین مجریان پروژه برای کارفرمایان راحتتر صورت پذیرد، پیمانکاران رتبهبندی میشوند. این رتبهبندی بر اساس استانداردها و قوانین خاصی است که قانوننامه اداره برنامه و مدیریت راهبردی نهاد ریاست جمهوری ملاک و معیار سنجش آن قرار میگیرد. رتبهبندی پیمانکاران، بسته به توانایی فنی، سابقه کاری، نیروهای کاربلد و … از ۱ تا ۵ متغیر است که بالاترین رتبه ۱ و پایینترین آن ۵ است.
رتبه پیمانکاری چیست
پیمانکاران برای اینکه بتوانند راحتتر به فعالیت در زمینه کاری خود بپردازند حتما میبایست اقدام به اخذ رتبه پیمانکار نمایند. اخذ رتبه پیمانکار، این امکان را به شرکت پیمانکاری میدهد تا در پروژههایی همکاری کنند که بودجهی آن یا حداقل بخشی از منابع مالی آن توسط دولت تامین میگردد. یکی از مهمترین اقداماتی که یک شرکت باید بعد از ثبت شرکت انجام دهد اخذ رتبه یا همان رتبه بندی است؛ رتبه شرکت در واقع مقیاس و معیاری برای اندازهگیری سطح کیفی و کمی شرکت برای مقایسه با سایر شرکتها است و همانطور که در راهنمای کامل رتبهبندی شرکتها بدان اشاره شده است، این رتبهبندی بر اساس قوانینی که توسط معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری تعیین شده صورت میگیرد. مهمترین معیارهایی که در فرآیند رتبه بندی شرکتهای پیمانکاری بدان توجه میشود، توان مالی شرکت، پروژهها یا قراردادهای انجام شده و تعداد نیروهای فنی مهندسی حاضر در هیئت مدیره است و میزان سوابق و امتیاز این افراد مورد ارزیابی قرار میگیرد.
شرکت پیمانکاری چیست؟
شرکت پیمانکاری در واقع شرکتی است که این قابلیت را دارد که به صورت حقیقی یا حقوقی فعالیت نموده و با افراد حقیقی یا حقوقی قراردادی را جهت انجام پروژههای عمرانی از جمله تهیه، حمل، نصب، ساخت، اجرا و … منعقد گرداند. به طور کلی شرکتهای پیمانکاری را در ۱۱ دسته به شرح ذیل تقسیمبندی میکنند:
- رشته ساختمان و ابنیه
- رشته صنعت و معدن
- رشته راه و ترابری
- رشته ارتباطات
- رشته نفت و گاز
- رشته تاسیسات و تجهیزات
- رشته کشاورزی
- رشته آب
- رشته انرژی
- رشته مرمت آثار باستانی
- رشته کاوش های زمینی
نحوه اخذ رتبه پیمانکاری
همانطور که ذکر شد، شرکتهای پیمانکاری را در ۱۱ رشته مختلف دستهبندی میکنند؛ این شرکتها در صورت تمایل برای اخذ رتبه پیمانکاری میتوانند به سامانهی ساجات به نشانی sajat.mporg.ir مراجعه کرده مدارک لازم جهت اخذ رتبهبندی را که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت بارگذاری نمایند. این نکته شایان ذکر است که برای ثبت اطلاعات خود و اقدام برای اخذ رتبه، میبایست یک حساب کاربری در پایگاهی که بدان اشاره شد افتتاح نمایید. بعد از اینکه مدارک لازم را بارگذاری نمایید، این مدارک توسط کارشناس مربوطه بررسی شده و در صورت نیاز ممکن است از مدیرعامل یا یک نفر از اعضای هیئت مدیره دعوت شود. برای سهولت در فرآیند اخذ رتبه می توانید از مشاوره کارشناسان حقوقی ثبتیما بهره مند شوید. کارشناسان ثبتیما با تکیه بر سال ها تجربه و تخصص خود در حوزه ثبت شرکت و رتبه بندی شرکت می توانند به شما در این امر کمک کنند تا در کمترین زمان ممکن بهترین نتیجه مطلوب را کسب نمایید.
مدارک لازم جهت اخذ رتبه 5 پیمانکاری
1-مدارک اصلی شرکت شامل:
الف) ثبتی شرکت سهامی خاص شامل: (اساسنامه،اظهارنامه،روزنامه ی رسمی،تاسیس و تغییرات)
ب)مدارک ثبتی شرکت با مسئولیت محدود شامل: (اساسنامه،تقاضانامه،شرکت نامه،روزنامه رسمی،تاسیس و تغییرات)
2-ارائه اصل سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی از دفتر مرکزی شرکت طبق روزنامه رسمی شرکت
3-کپی شناسنامه کلیه سهامداران و اعضای هیئت مدیره و کپی کارت ملی هر یک از اعضا
4-کپی برابر اصل شده مدارک تحصیلی اعضای امتیازآور شرکت
*** داشتن کارت پایان خدمت برای اعضای هیئت مدیره و سهامداران شرکت، الزامی و ضروری است.
این نکته را در نظر داشته باشید که ارائه مدارک ذیل برای مهندس یا مهندسانی که سوابق کاری ارائه میکنند الزامی میباشد:
_ نامه استعلام سوابق بیمه با ذکر تاریخ شروع و خاتمه و نام شرکت هایی که بیمه برایشان پرداخت نموده اند.
_ گواهی کار مرتبط با رشته مورد درخواست با ذکر درخواست و ذکر تاریخ شروع و خاتمه از طرف شرکت و یا شرکت هایی که در گواهی بیمه اعلام شدند.
_ سربرگ رسمی شرکت در سه نسخه
_ کپی آخرین صورتجلسه مربوط به تغییر سهام
مدت زمان لازم جهت اخذ گرید شرکت
طبق سامانه ساجات، در صورت كامل بودن همه مدارک حداكثر ظرف مدت 2 ماه گواهينامه صادر ميگردد.
نکات اخذ رتبه پیمانکاری
در فرآیند اخذ رتبه پیمانکاری در نظر داشتن چند نکته اساسی بسیار حائز اهمیت است:
*داشتن کد اقتصادی برای شرکت هایی که متقاضی رتبه پیمانکاری هستند الزامیست.
*مدرک تحصیلی مدیر عامل شرکت میبایست حداقل لیسانس باشد.
*دو سوم اعضای هیئت مدیره باید دارای مدرک تحصیلی لیسانس باشند.
*یکی از اعضای هیئت مدیره باید دارای رشته تحصیلی زمینه نسبت به رتبه درخواستی با حداقل سه سال تمام سابقه اشتغال در همان رشته یا تخصص باشد به همراه گواهی بیمه تامین اجتماعی و گواهی اشتغال از محل فعالیت موصوف (شرکت ها به شرط رعایت موارد مذکور،می توانند بطور همزمان درخواست دریافت رتبه در دو پایه را داشته باشند)
مدارک لازم جهت اخذ رتبه ۱ تا ۴ پیمانکاری
مدارک لازم برای اخذ رتبه ۱، رتبه ۲، رتبه ۳ یا رتبه ۴ پیمانکاری عبارتند از:
1-کپی برابر اصل مدارک شرکت که شامل موارد زیر میشوند:
الف) کپی برابر اصل شدهی مدارک ثبتی شرکت سهامی خاص شامل:( اساسنامه، اظهارنامه، روزنامه رسمی شرکت، تاسیس و تغییرات، کپی شناسنامه کلیه سهامداران و اعضای هیئت مدیره و کپی کارت ملی هر یک از اعضا)
ب) کپی برابر اصل شدهی مدارک ثبتی شرکت با مسئولیت محدود شامل: (اساسنامه، تقاضانامه، شرکتنامه،روزنامه رسمی شرکت ،تاسیس و تغییرات، کپی شناسنامه کلیه سهامداران و اعضای هیئت مدیره و کپی کارت ملی هر یک از اعضا)
2-کپی برابر اصل شدهی مدارک تحصیلی اعضای امتیاز آور شرکت که شامل:
الف) نامه استعلام سوابق بیمه با ذکر تاریخ شروع و خاتمه و نام شرکتهایی که بیمه برایشان پرداخت نموده اند.
ب) گواهی کار مرتبط با رشته مورد درخواست با ذکر تاریخ شروع و خاتمه از طرف شرکت و یا شرکت هایی که در گواهی بیمه اعلام شدند.
3-تصاویر آخرین صورت وضعیت تایید شده و یا اصل تاییدیه کارکرد توسط دستگاه های اجرایی برای کارهای نیمه تمام و مفاصاحساب بیمه برای کارهای تمام شده.
4- کپی آخرین صورتجلسه مربوط به تغییر سهام
5- تصاویر کلیه موافقتنامهها
6- سربرگ شرکت در سه نسخه تهیه شده باشد
7-دو سوم اعضای هیات مدیره به همراه مدیر عامل می بایست دارای مدرک تحصیلی حداقل لیسانس باشند.
8-اظهارنامه مالیاتی شرکت مربوط به آخرین سال مالی قبل از تشکیل پرونده که به تایید و مهر سر ممیز مالیاتی مربوط رسیده باشد.
*** داشتن کارت پایان خدمت برای اعضای هیئت مدیره و سهامداران شرکت، الزامی و ضروری است.
شرایط افراد امتیاز آور شرکتهای پیمانکاری
همانطور که ذکر شد معیارهای رتبهبندی یک شرکت، توان مالی آن، پروژههای انجام شده و نیروی فنی و تخصصی آن است. بر اساس این معیارها به هر شرکت امتیازی تعلق میگیرد و بر اساس آن رتبه بندی شرکتهای پیمانکاری صورت میپذیرد. هر چه امتیاز کسب شده توسط شرکت، بیشتر باشد رتبهای که به آن تعلق میگیرد بالاتر خواهد بود. اخذ رتبه بالاتر نیز به معنای کیفیت بالای عملکرد شرکت شما خواهد بود و در نتیجه سرمایهگذاران با اعتماد بیشتری پروژههای خود را به شما واگذار خواهند کرد. به همین سبب، شرایط افراد امتیاز آور شرکتهای پیمانکاری امری مهم و ضروری برای اخذ بهترین رتبه پیمانکاری است.
در ادامه به طور کامل به شرایط افراد امتیاز آور شرکتهای پیمانکاری میپردازیم:
- طبق بند ت ماده ۱۲ آیین نامه تشخیص صلاحیت پیمانکاران، مدیر عامل و حداقل دو سوم از اعضای هیئت مدیره می بایست دارای حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی باشند. رشته تحصیلی اعضای هیئت مدیره میبایست با موضوع فعالیت شرکت همخوانی داشته باشد.
- امتیاز مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره (با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس) طبق سابقه پیوسته در ۱۵ سال اخیر حضور آنها در شرکتهای پیمانکاری به عنوان مدیر عامل و هیئت مدیره محاسبه می شود. چنانچه این افراد در تمامی ۱۵ سال اخیر در جایگاه مدیر عامل یا هیئت مدیره شرکت فعلی فعالیت کرده باشند، امتیاز آنها در تمام رشته های درخواستی محاسبه خواهد شد اما اگر در شرکتی غیر از شرکت فعلی فعالیت کرده باشند؛ امتیاز آنها فقط در یک رشته محاسبه خواهد شد.
- مجموع سابقه بیمه اعضای امتیازآور شرکت باید حداقل ۶ سال باشد. اما درصورتیکه تنها یک نفر از اعضای امتیازآور سابقه بیمه داشته باشد، نباید کمتر از ۷ سال باشد. لازم به ذکر است که در صورتی که چندین نفر از اعضا در مجموع دارای حداقل شش سال سابقه بیمه هستند؛ شرکت می تواند در دو رشته مختلف اقدام به اخذ رتبه کند؛ در غیر این صورت، شرکت می تواند فقط در یک رشته متقاضی اخذ رتبه شود.
- شرکتهای پیمانکار قدیمی (شرکتهایی که در سیستم دارای تیک قدیمی هستند) مشمول قانون داشتن حداقل مدرک کارشناسی توسط حداقل دو سوم از اعضای امتیازآور شرکت نمی شوند؛ البته به شرطی که از سال ۱۳۸۱ تا به حال، مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره تغییر نکرده باشند. اما اگر قرار است که فرد جدیدی به شرکت بپیوندد؛ حتما باید دارای حداقل مدرک کارشناسی باشد.
- داشتن کارت پایان خدمت برای مدیر عامل شرکت الزامی و ضروری است ولی اعضای هیئت مدیره می توانند از معافیت تحصیلی استفاده کنند؛ البته درصورتیکه تحصیلات خود را در بازه زمانی قانونی به پایان برسانند.
- سابقه خدمت سربازی اعضایی که دارای کارت پایان خدمت هستند را می توان به سابقه بیمه آنها اضافه کرد؛ البته در صورتی که شرکت حق بیمه تامین اجتماعی مربوط به دوران خدمت سربازی آنها را پرداخت کند.
- اگر اعضای امتیازآور در چند شرکت مختلف عضو باشند فقط برای شرکتی امتیازآور محسوب می شوند که برای آنها بیمه پرداخت می کند. اگر چند شرکت برای یک فرد بیمه می پردازند؛ شخص برای شرکتی امتیازآور است که بیشترین بیمه را برای وی می پردازد.
- امتیاز مربوط به سابقه بیمه افراد براساس مجموع بیمه پرداخت شده برای آنها در ۳۶ ماه گذشته محاسبه می شود. بنابراین پرداخت بدهی های قبل از این دوران در محاسبه امتیاز لحاظ نمی شود.
- استفاده از افراد بازنشسته به عنوان مدیرعامل یا هیئت مدیره مانعی ندارد. اما چون برای افراد بازنشسته، بیمه پرداخت نمی شود؛ امتیاز آنها براساس قراردادی که با شرکت می بندند؛ محاسبه می گردد.
- کارمندان بخشهای دولتی تحت هیچ شرایطی نمی توانند به عنوان مدیرعامل، هیئت مدیره یا سهام دار بیش از ۵ درصد در شرکتهای خصوصی فعالیت کنند اما اجازه دارند که به عنوان نماینده سهام دولت یا به صورت انتقال و ماموریت به شرکتهای دولتی بپیوندند.
شرایط ارتقا رتبه پیمانکاری
شرکتهای پیمانکاری بر اساس قراردادها، امکانات و افراد امتیاز آور از ۱ تا ۵ رتبه بندی میشوند که بر این اساس، رتبه ۵ پایینترین و رتبه ۱ بالاترین رتبه محسوب میشوند. ملاک اصلی رتبه بندی شرکتهای پیمانکاری، تعداد نیروی فنی و مهندسی حاضر در هیئت مدیره شرکت است. نکته حائز اهمیت این است که رتبههایی که شرکتها اخذ میکنند، ثابت نیستند و در صورت تکمیل فرآیند رتبه بندی، این رتبه میتواند ارتقا پیدا کند. برای مثال اگر شرکتی رتبه ۵ پیمانکاری را اتخاذ کرده است برای اینکه بتواند رتبه خود را بهبود داده و به رتبه ۱ پیمانکاری نایل آید میبایست سوابق و امتیازات ۱۵ سال اخیر شرکت خود را برای ارزیابی ارائه دهد و در صورتیکه صلاحیت و امتیاز کافی را کسب کند میتواند رتبه ۱ پیمانکاری را اخذ نماید. در طی این فرآیند نیاز به یک مشاور حقوقی که تمامی مراحل اخذ و یا ارتقای رتبه پیمانکاری را به خوبی شناخته و تجربه داشته باشد حس می شود. کارشناسان و مشاوران حقوقی ثبتیما با تکیه بر سوابق اجرایی و تجربه خود در این حوزه می توانند به سریع تر پیش رفتن کارها و حصول نتیجه مطلوب در کمترین زمان ممکن شما را همراهی کنند. برای دریافت مشاوره تخصصی با کارشناسان حقوقی ثبتیما تماس بگیرید.
تمدید رتبه پیمانکاری
پس از آنکه برای شرکت پیمانکاری گواهی رتبه صادر شود شرکتی که موفق به اخذ رتبه پیمانکاری شده است می تواند این رتبه را پس از آنکه اعتبارش به پایان برسد حداکثر دو بار تمدید نماید. تمدید رتبه پیمانکاری مشروط به احراز شرایط معینی است که در مقاله تمدید رتبه پیمانکاری به طور کامل بدان پرداخته ایم.
مدت زمان اخذ رتبه پیمانکاری
بلافاصله پس از طی شدن مراحل اخذ رتبه پیمانکاری، گواهی رتبه برای شرکت شما صادر میشود. در صورت تمایل میتوانید از مشاوران حقوقی ثبتیما برای کمک به زودتر طی شدن مراحل اخذ رتبه کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره حقوقی میتوانید با ما در تماس باشید.
با ثبتیما تا ابد باقی بمان
همراه با ما باشید در تمامی شبکه های اجتماعی
Aparat: aparat.com/Sabtima
Telegram: https://t.me/sabtima1
Instagram : sabti.ma